Önyazı hazırlarken dikkat edilmesi gereken 6 şey
Özenli ve doğru içerikle hazırlanan bir önyazı, sana o hayalini kurduğun işte çalışma fırsatını sunabilecek kadar önemli. Peki, işe alım uzmanlarını etkileyeceğin iyi bir önyazı nasıl olmalı?

Özenli ve doğru içerikle hazırlanan bir önyazı, sana hayalini kurduğun o işte çalışma fırsatını sunabilecek kadar önemli. Peki, işe alım uzmanlarını etkileyeceğin iyi bir önyazı nasıl olmalı?
Hemen herkes özgeçmişine önyazı eklemenin önemini bilse de nasıl bir içerik oluşturması gerektiği konusunda net bir fikre sahip değil. Aslında önyazıyı kariyer hayatının özeti gibi düşünebilirsin. Bu nedenle başvuruna ekleyeceğin önyazı, senin hakkında işverene hızla özet bir bilgi sunacak özellikte olmalı. Özgeçmişine ekleyeceğin bu kısa yazı, özgeçmişini güçlendirecek ve seni aynı işe başvuran diğer adaylar arasından ön plana çıkaracaktır.
İşte, ideal bir önyazıda bulunması gereken özellikler:
Özgeçmişinin küçük bir kopyası olmamalı
Özgeçmişin zaten seninle ilgili eğitim, iş deneyimleri gibi tüm detayları içeriyor. Bu nedenle önyazında aynı şeyleri anlatmak yerine pozisyona neden uygun olduğunu anlatabilirsin. İşe alındığında şirkete katacağın değerlerden önyazında bahsetmen de iş görüşmesine davet edilme ihtimaline büyük etki edecektir. Başvurduğun pozisyonla ilgili detaylı bir araştırma yaptığında şirkete katabileceklerin konusunda daha sağlıklı sonuçlara ulaşabilirsin.
Akılda kalıcı rakamsal ifadeler olmalı
Rakamsal değerler vererek başarılarını anlatman, akılda kalma ihtimalini arttırmakla birlikte hakkında olumlu bir izlenim de yaratacaktır. Mevcut veya daha önceki iş yerinde kazandığın başarıları yüzdelik değerlerle paylaşabilirsin. Başarılardan bahsederken rakamsal değer vermenin, inandırıcılığını daha çok artıracağını unutmamalısın.
Özgeçmişte olmayan yeteneklere yer verilmeli
İnsan ilişkilerindeki tutumun, problem çözme yeteneğin ya da kriz ortamında takındığın tavır konularına özgeçmişinde yer vermediysen, önyazında bu konularda bilgi verebilirsin. Önyazında bu özelliklerini gündeme getirerek, aranılan yeteneğin sen olduğunu işverenlere gösterebilirsin.
İşe ara verilen dönemler açıklamalı
Herhangi bir nedenle çalışmadığın dönemler olabilir. Bu gibi dönemlerde neler yaptığına dair kısa bilgilendirme yapabilirsin. İşe ara verdiğin dönemde; freelance çalışmış olabilirsin, eğitimine devam etmiş olabilirsin ya da mesleki kurslar almış olabilirsin. Özetle, bu dönemi nasıl verimli geçirdiğine dair bilgilere önyazında yer verebilirsin.
Otomatik bir önyazı izlenimi vermemeli
Her başvurunda kullanabilceğin bir önyazı hazırlaman sana zaman kazandırabilir, ama işveren tarafında beklediğin etkiyi de yaratmayabilir. Bu nedenle başvurduğun pozisyon ya da şirket özelinde bir önyazı hazırlamanda fayda var.
Dil bilgisi ve anlatım hataları olmamalı
Şu ana kadar içeriğin nasıl olması gerektiğini anlattık. Önyazı hazırlama konusunda seninle paylaşmak istediğimiz son püf noktası ise yazacağın metnin dil bilgisi kurallarına uygun olduğundan emin olman. Bu nedenle önyazını hazırladıktan sonra son bir kez okumanı ve varsa yazım hatalarını düzeltmeni öneririz.
KAYNAK : https://www.kariyer.net/kariyer-rehberi/onyazi-hazirlarken-dikkat-edilmesi-gereken-6-sey/