ABD’de 3.3 trilyon dolarlık ticaret yarışı
Ticaret savaşında kılıçlar çekildi. Geçen yıl 3,3 trilyon dolarlık ithalat yapan Amerika’da, Çin’den boşalan devasa pazarda payını arttırmak isteyen ülkeler de çalışmalarına başladı. Türkiye’nin ise kuru kabuklu meyvelerden kimyaya, su ısıtıcılardan kadın ve çocuk giyim ürünlerine kadar çeşitli sektörde fırsatı yakalayabileceği belirlendi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın, ticaret savaşının fitilini ateşleyerek, Çin’den AB’ye, Vietnam’dan Japonya’ya kadar çok sayıda ülkeye getirdiği yeni gümrük tarifeleri ticarette dengeleri değiştirecek.
Özellikle Çin’e yüzde 37, Vietnam’a yüzde 47 oranındaki yeni tariflerinden ardından yıllık 3.3 trilyon dolarlık ithalat yapan ABD’de, Çin’den boşalan devasa pazarda Türkiye’nin birçok sektörde fırsat yakalayabileceği belirtiliyor. Ekonomi ve Dış Politika Araştırmalar Merkezi’nin (EDAM) hazırladığı raporda, ABD pazarında, Türkiye ve Çin’in yüzde 5 ve üzerinde pay aldığı ürünler ile Türkiye’nin 20 milyon dolar, Çin’in ise 2 milyar dolar ve üzerinde ithalat yaptığı ürünler incelendi.
Bu sonuçlara göre, Çin’e getirilen gümrük tarifeleriyle birlikte ABD pazarında avantajlı olabilecek Türkiye’nin ihracat kalemlerinde kurutulmuş sebzeler, geçici konserve edilmiş, zencefil safran, zerdeçal gibi baharatlar, alüminyum cevherleri, deniz yosunu, plastikten safra eşyaları, mutfak eşyası, sağlık ve tuvalet eşyası, kauçuk, sandıklar, bavullar, valizler, kılıflar, fotoğraf makinesi, müzik aletleri muhafazaları, sırt ve el çantaları, mücevher kutuları, şişe mahfazaları, spor çantaları, izole edilmiş yiyecek veya içecek torbaları gibi ürünler yer aldı.
Kadın ceketten su ısıtıcılara çok fazla ürün ihtiyacı var
Yine ABD pazarında öne çıkabilecek Türkiye’nin ihraç kalemleri arasında kürkten giyim eşyası, pamuk ipliği, pamuklu mensucat, sentetik ve suni filamentlerden dikiş ipliği, halılar, yer kaplamaları, havlular, kazaklar, kadın ve kız çocukları için takım elbiseler, ceketler, askılı ve üst ön parçalı tulumlar, atletler, inşaat elverişli taşlar, sıvalar için pompalar, hava veya vakum pompaları, buzdolapları, dondurucular, borular, kazanlar, vanalar, el kurutma makineleri, sigortalar, dalga bastırıcılar, piller, teller, kablolar, motorlu taşıtlar gibi ürünler yer aldı.
Çin, mensucatta yüzde 50 Türkiye yüzde 11 pay alıyor
EDAM Direktörü Sinan Ülgen ve Araştırmacı Alina İltutmuş imzalı EDAM araştırmasına göre, Çin ve Türkiye’nin ABD’de yüzde 5 ve üzerinde pazar payına sahip olduğu ürünler arasında dokunmuş kadife, peluş ve tırtıl mensucatta Çin, yüzde 50,13 payla yüksek oranda yer aldı. Türkiye’nin ise bu pazardan aldığı pay yüzde 11,06 olduğu belirlendi.
Yine araştırmada, Çin ve Türkiye’nin sektörlerden aldığı paylar şöyle sıralandı: Çin, gipe ipliklerde yüzde 45,78, Türkiye yüzde 9,53. Havlu cinsi bukleli mensucatta yüzde 41,29’a yüzde 8.32. Kurutulmuş sebzelerde yüzde 35,97’ye yüzde 7,13. Kimya sanayii ve buna bağlı sanayi ürünlerinde yüzde 33,61’e yüzde 9,73. Kadınlar ve kız çocukları için fanilalar, iç çamaşırları, pijamalar, bornoz ve sabahlıklarda yüzde 29,4’e yüzde 5,34. Sicim, ip veya halattan düğümlü ağlarda yüzde 25,6’ya yüzde 6,6. Dokumaya elverişli vatka ve vatkadan mamul lifler yüzde 24,1’e yüzde 11,20. Suni ve devamsız lifler yüzde 21,08’e yüzde 6.4. Alüminyum cevheri yüzde 18,7’ye yüzde 6,1. Adi metaller yüzde 17,4’e yüzde 6.98 pay aldığı belirlendi.
Motorlu taşıtta Çin’in payı 9.2 milyar dolar
Yine EDAM’ın araştırmasında Türkiye’nin 20 milyon doları, Çin’in 2 milyar doların üzerinde ihracat yaptığı ABD’de 85.4 milyar dolarlık motorlu taşıt aksam, parçaları ve aksesuarları pazarında Çin 9.2 milyar dolarla yer aldı. Türkiye’nin payı 557 milyon dolarla 1 milyar doların altında kaldı.
Yine 24 milyar dolarlık mobilya pazarında Çin 6.4 milyar dolarla yer alırken, Türkiye’nin bu pazardaki payı 107 milyon dolar olduğu belirlendi. Elektrikli ısıtıcılar, saç kıvırma maşaları, el kurutma makineleri, elektrikli ütüler gibi her türlü ısıtıcılarda 10,9 milyar dolarlık pazarda Çin’in payı 6,02 milyar dolar olurken, Türkiye 29 milyon dolarda kaldı.
Plastikten eşyalarda 12,9 milyar dolarlık pazarda Çin 5,7 milyar dolar, Türkiye 34 milyon dolar ihracat yaptı. Öte yandan ABD basınında ise ilaç sektöründe de yaşanacak ticaret savaşının hem küresel ilaç ihracatını yukarı taşıyabileceği, hem de ABD’nin olası fiyat artırımları karşısında Türkiye’nin ithalat maliyetinde artış olabileceği değerlendiriliyor.
Korumacılık dalgası dünya ticaretinde büyümeyi etkiler
EDAM Direktörü Sinan Ülgen ve Araştırmacı Alina İltutmuş imzalı EDAM araştırmasında, Trump yönetiminin politikaları ile tetiklenebilecek tek taraflı korumacılık dalgasının, dünya ticaretinin büyümesini durdurarak, gelişmiş ülke pazarlarının birbiri ardına ve birbirlerine karşı korumacılık engelleri yükseltmelerini beraberinde getireceği belirtildi. Ayrıca Çin’in, başta ABD, sonra AB ülkelerinden yüksek korumacılık nedeniyle dışlanmasının, bu ülkenin üretimini başka ülke pazarlarına yönelmesini de beraberinde getireceği belirtilerek, “Böylelikle, Türkiye gibi ülkelerin ihracatı da daha önce belki de karşılaşmadıkları ölçüde, şartlarda ve coğrafyalarda Çin ihracatı ile rekabet içinde bulunacak” değerlendirmesinde bulunuldu.