İmar Yönetmeliği’nde kapsamlı değişiklik! Binalara şarj istasyonu, atık su kurulumu geliyor…
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nde bir dizi köklü değişikliğe gitti. Yeni düzenlemede binalarda yağmur suyu ve gri su kullanımından Yeşil Sertifika’ya, elektrikli araçlar şarj ünitelerinden engelsiz çocuk oyun alanlarına kadar pek çok başlık güncellendi. Yapı ruhsatlarıyla ilgili değişiklikle de binada kullanılan maddelerin kansorejen içerip içermediğinden, yeşil enerji sistemlerine kadar tüm detaylara ulaşılabilecek.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Resmi Gazete’de yayımlanan, Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğünce hazırlanan Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile
Yağmur suyu ve gri su sistemlerinin kurulumu zorunlu olacak
Buna göre, 1 Ocak 2026’dan sonra yapılacak belli büyüklük ve tipteki özel ve kamu binalarında yağmur suyu ve gri su sistemlerinin kurulumu zorunlu olacak.
Otel ve AVM’lerde de tesisat sistemi değişiyor
Dduş, küvet ve el-yüz yıkama lavabolarından elde edilen gri su arıtılarak sadece tuvalet rezervuarlarında kullanılacak.
Mogan Gölü kadar su, Keban Barajı kadar enerji tasarrufu
Bu şekilde binalarda yıllık ortalama 4 milyon metreküp su tasarrufu sağlanarak,
Güncellemeyle 2026’dan sonra inşa edilecek, toplam inşaat alanı 10 bin metrekarenin üzerinde olan yeni kamu binalarının Yeşil Sertifika’ya (YeS-TR) sahip olması zorunlu hale getirilecek. Bu kapsamda,
Değişiklikle 8 dönüm orman alanına eş değer 50 milyon kilogram sera gazı azaltımı ile 800 milyon TL tasarruf elde edilecek. YeS-TR sahibi binalarda, geri dönüşümlü malzeme kullanımıyla ekonomik kayıpların önüne geçilecek. Çevre etiketli, kimyasal ve radyasyon salımı az malzeme kullanımıyla da daha konforlu ve sağlıklı yapılar inşa edilecek.
Bu alanlar, sadece engelli çocuklar için değil tüm çocukların aynı alanda beraber oynayabilecekleri şekilde tasarlanacak.
Yapı ruhsatında yapıyla ilgili tüm detaylar verilecek
Böylece kat malikleri ve olası alıcılar yapıda hangi sistemlerin bulunduğu bilgisine belgeler üzerinden vakıf olacak, ilgili idarelerin de denetimlerinin aksamaması sağlanacak.
Elektrikli araçlar için şarj ünitelerinin kurulumu
Yerleşim alanlarında elektrikli araçlar için şarj ünitelerinin kurulumu kolaylaştırılacak.
Rüzgar türbinlerinin kurulumu ile ilgili esaslar
Yönetmelikte, rüzgar türbinlerinin kurulumu ile ilgili esaslara da yeni standartlar getirilecek.
Buna göre, rüzgar gülünü taşıyan beton kaidenin zemin ve altında kapladığı alan ile rüzgar gülünü taşıyan kulenin yüzey alanının toplamı inşaat alanı olarak hesaplanacak ve yapı ruhsatı harcı bu alan ile metrekare birim bedeli çarpılmak suretiyle belirlenecek.
Binaların karbon ayak izi hesaplanacak ve sınırlandırılacak
Bina yaşam döngüsüne ait veriler dijital ortama aktarılacak. Üç boyutlu yapı modelleri ile görselleştirilip yönetilmesi sağlanacak. Bu sayede ruhsat ve onay süreçleri dijital ortamda gerçekleştirilebilecek.
Bakan Kurum’dan yönetmeliğe ilişkin paylaşım
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, yönetmeliğe ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, şunları kaydetti:
“Vatandaşımızın hayatını daha da kolaylaştıracak, daha yeşil bir çevre hedefiyle yeni, güçlü bir adım attık. Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’miz, geri dönüşümü, kamu binalarında çevre dostu tasarrufu esas alacak, 2053 Net Sıfır Emisyon ve Yeşil Dönüşüm hedefimize büyük katkı sağlayacak.”